Asociația Română de Dezbateri, Oratorie și Retorică (ARDOR)

Asociația Română de Dezbateri, Oratorie și Retorică (ARDOR)

Misiunea noastră

ARDOR s-a format din dorința de a stimula cultura dialogului argumentat în România și a crește numărul cetățenilor implicați în viața civică, cu ajutorul dezbaterilor academice. Cu o structură federativă (alcătuită din 6 asociații regionale ce acoperă geografic toate regiunile țării) ARDOR gestionează 5 programe de educație prin dezbateri:
1. În cadrul programului pentru elevi gestionează peste 100 de cluburi de dezbateri pe teritoriul țării (atât în orașe mari, cât și în cele mici) și sprijină peste 200 de instructori voluntari (profesori și studenți) care lucrează cu peste 1600 de elevi beneficiari.
2. În cadrul programului de studenți, sprijinim 4 cluburi universitare și 100 de studenți anual.
3. În cadrul programului pentru profesori, investim în formarea a peste 500 de profesori anual, ce duc pedagogia deliberativă la clasă, la materiile lor, la peste 20.000 de elevi.
4. De 15 ani ARDOR selectează și antrenează Echipa Națională de Dezbateri a României ce participă la Campionatul Mondial de Dezbateri Academice pentru elevi.
5. Prin programul DialogON (www.dialogon.ro) ducem dezbaterile și către profesioniști, prin cursuri de argumentare pentru mediul de business.


Ne putem mândri cu un impact pozitiv considerabil: prin folosirea metodelor deliberative la clasă, prin predarea opționalului acreditat „Dezbateri, Oratorie și Retorică”, prin contribuția la introducerea eseului argumentativ ca probă la Bacalaureat etc reușim să influențăm deprinderea de către tineri a unor abilități fundamentale noilor generații, însă prea puțin dezvoltate în școală (gândire critică, capacitatea de a structura datele primite, persuasiune, acceptarea punctelor de vedere diferite, argumentare, persuasiune).

[ Show more ]

Proiecte

Asociația Română de Dezbateri, Oratorie și Retorică (ARDOR)
Reconstruim rețeaua cluburilor de debate ARDOR
În 2023 în ARDOR reconstruim ce am pierdut în pandemie: redeschidem cluburi de debate,  instruim profesori și studenți care vor să devină intructori de debate și organizam multe evenimente în format fizic. 
Asociația Română de Dezbateri, Oratorie și Retorică (ARDOR)
Debate pentru toți - resurse pentru 10 cluburi de debate din orașe mici
#debatepentrutoți Țintim să ajutăm 120 elevi din 10 cluburi de debate din orașe mici sau licee tehnologice către care vrem să aducem ajutor suplimentar (cursuri, evenimente, dezbateri demonstrative) pentru a-i motiva și ajuta să continue activitatea de debate.  Țintim cluburi de debate din Zimnicea, Țăndărei, Sinaia, Miercurea Ciuc, Întorsura Buzăului, Galați, Săveni, Drobeta Turnu Severin, Câmpina and Huși. Află mai multe și susține-ne cu o donație!
Asociația Română de Dezbateri, Oratorie și Retorică (ARDOR)
“Ce-a vrut să spună autorul ?”
Ne propunem ca în 2021 să sprijinim 300 de profesori să înțeleagă sau să aprofundeze ce înseamnă dezbaterile (și metodele asociate) la clasă, organizând cursuri acreditate și o tabără de vară.Asta înseamnă că anual, peste 30.000 ELEVI (300 profesori x minim 100 elevi/profesor/an) vor fi mai mult încurajați să gândească cu capul propriu, să-și pună întrebări, să citească pentru a înțelege și nu pentru a memora.

Evenimente fundraising

Reconstruim rețeaua cluburilor de debate ARDOR @ Dăruiește ziua ta ~ 2023

Prin Galantom îți poți îndemna prietenii care vor să iți cumpere un cadou de ziua ta de naștere sau de nume să facă, în schimb, o donație pentru o cauză. Fă-ți pagina pentru a-ți dărui ziua pe ziuata.galantom.ro!

Debate pentru toți - resurse pentru 10 cluburi de debate din orașe mici @ Dăruiește ziua ta ~ 2022

Prin Galantom îți poți îndemna prietenii care vor să iți cumpere un cadou de ziua ta de naștere sau de nume să facă, în schimb, o donație pentru o cauză. Fă-ți pagina pentru a-ți dărui ziua pe ziuata.galantom.ro!

“Ce-a vrut să spună autorul ?” @ Dăruiește ziua ta ~ 2021

Prin galantom.ro îți poți îndemna prietenii care vor să iți cumpere un cadou de ziua ta să facă în schimb o donație pentru una dintre cauzele beneficiare cu care rezonezi.

Vezi toate evenimentele3

Pagini fundraising

Emi pentru ARDOR 2023

2022 a fost un an special pentru mine: a venit pe lume bebe Horia Matei. Dincolo de bucuria enormă și provocările inerente, în puținele momente de ref...

35.2% Complete
Cel mai mișto cadou pentru Emi la schimbarea de prefix

Din cei 40 de ani pe care îi împlinesc, mai mult de jumătate i-am petrecut 'în debate', ca debater, arbitru, instructor, organizator de evenimente, ad...

69.96% Complete
De ziua Alinei contribuim la educatia tinerilor din Romania

Nu visez la un viitor mai argumentat în țara asta și pe glob, ci lucrez activ la asta. Asta construiesc zi de zi alături de ARDOR. Misiunea mea este s...

27.884615384615% Complete
Cel mai fain cadou de ziua lui Călin

Debate-ul mi-a dat multe și e rândul meu să dau câte ceva înapoi. Simt că debate-ul și ARDOR-ul au fost un element crucial în călătoria mea de la un a...

8.3333333333333% Complete
De ziua lui "Mălă", schimbăm România pas cu pas!

Pandemia, pandemia, pandemia și iar pandemia. Pentru o rețea națională de cluburi de dezbateri a însemnat o tranziție dificilă de la întâlniri săptămâ...

61.527839824554% Complete
Cel mai mișto cadou pentru ziua lui Emi

2020 a fost un an greu și pentru noi. Am mutat mare parte din activități în online, dar am și pierdut niște oportunități:Pornisem în toamna lui 2019 u...

97.97275% Complete
Vezi toate paginile6