Spatiu incluziv de relaxare

      Spatiu de joaca adaptat si incluziv pentru familiile copiilor cu dizabilitati. Spatiu de relaxare si terapie cu animale.

Menirea Evei a fost aceea de a schimba oameni

Vrei să fii fundraiser?
Vreau să susțin proiectul
Sumă:
1,828 RON
Donații:
9
Galantomi:
3

Ferma Zâmbetul Evei

 Argument: Îi vedem atât de puțin, foarte rar în contexte sociale diverse, încât suntem tentați să credem că “ei” chiar sunt puțini… Care ei? Copiii cu nevoi speciale, persoanele cu dizabilități…

          Însă suntem departe de adevăr: numai în județul Dolj, în 2022, sunt în evidența Directiei Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului, un număr de 2.099 copii cu dizabilități, mulți alții nedeclarați de teamă stigmatului. Încă 15.869 de persoane adulte cu dizabilități li se alătură în această statistică tristă.

          Și da, e adevărat... nu-i vedem prea des. Dar nu pentru că nu există, ci pentru că s-au izolat de societate. Sunt atât de sătui să mai fie respinși, stigmatizați, încât preferă să se retragă siguri din văzul și viață socială a comunității. Ies afară doar pentru strictul necesar, pentru a merge la terapii, școală, servicii (cei care încă mai au), dar nu mai fac nimic pentru a-și hrăni și încarcă sufletul cu bine. Au amorțit…

          În România, mulți au înțeles că și persoanele cu  dizabilități, copiii cu dizabilități au nevoie de interacțiune, de socializare, de a petrece timpul făcând și altceva în afară de terapie, școală, rutină zilnică de recuperare. Există centre incluzive care se îngrijesc și sprijină expunerea în contexte sociale inclusive. Există evenimente special accesibilizate pentru a permite accesul și participarea persoanelor cu dizabilități.

Mai mult… există locuri de joacă special amenajate, accesibilizate folosirii și de către copiii cu dizabilități: La Sibiu, există un loc de joacă în interior pentru copii cu dizabilități, 101 Dalmațieni, iar în septembrie 2016, primăria Sibiu a amenajat  un loc de joacă tematic, în Parcul Sub Arini, cu echipamente speciale și pentru copiii cu dizabilități. La Brașov, din 2016, există Parcul Stop Discriminării, un spațiu de joacă în aer liber pentru copiii și tineri cu dizabilități. La Alba Iulia, a fost inaugurat un parc special amenajat pentru dezvoltarea abilităților motrice și senzoriale ale copiilor cu dizabilități… iar lista continuă pentru că există soluții.

Acestea sunt motivele pentru care noi, Adina și Mihai Popescu - Asociația Zâmbetul Evei, ne dorim să creăm un astfel de spațiu, destinat incluziunii sociale a copiilor cu dizabilități.

Pe 2 mai 2021, ne-am pierdut fetiță, pe Eva, o minune de copil cu multe probleme de sanătate dobandite la varsta de un an… știm ce înseamnă să fii dat la o parte. Să simți că nu-ți mai găsești locul prin atâtea priviri aruncate cu coadă ochiului, să privești cu neputință cum copilul tău suferă pentru că nu are prieteni, nu poate merge nicăieri pentru că nimic nu este accesibilizat…

Așa că vom construi Fermă Zâmbetul Evei

          Ferma Zâmbetul Evei este un proiect care își propune să utileze un spațiu verde în afara orașului accesibilizat pentru folosirea de către copiii cu dizabilități.

          Spațiul este situat în satul Lăcrița Mare, Jud. Dolj, la 13 km de Craiova, cu o suprafață de peste 5.000 metri pătrați, administrați de  Asociația Zâmbetul Evei.

          În urma studiilor realizate în conferințe și întâlniri directe cu fondatori și specialiști în comunicare, sociologi, psihologi și doctori în domeniul comportamental al persoanelor cu dizabilități, am considerat oportun să introducem un spațiu cu țarcuri  pentru animale domestice care vor fi accesibile pentru toți copiii, cu dizabilități sau fară, fiind un mijloc bun de interacțiune.

          Totodată ne dorim ca acest spațiu să aibă ca destinație cultivarea legumelor și fructelor precum și amenajarea unor dispozitive de colectare a deșeurilor organice pentru obținerea de îngrășământ natural.

         

Spațiile de joacă și de agrement vor cuprinde:

1. Leagăn pentru scaun rulant/carucior

2. Tobogane în care să poată urca un adult cu un copil în brațe.

3. Zona de spectacole, ateliere si proiecții de film (echipament de proiecție)

4. Carusel incluziv

5. Trambulină la nivelul solului

6. Spațiu senzorial cu sunete și imagini

7. Masa senzorială incluzivă

8. Alee senzorială

9. Căsuța (de lemn) bunicii

10. Labirint senzorial

                   

Obiective:

- Imbunatarea calitatii vietii familiilor cu copii cu  dizabilitati

- Cresterea comportamentului social si a abilitatilor de comunicare

- Imbunatatirea abilitatilor motorii, coordonarii, echilibrului si functiilor cognitive

- Scaderea comportamentelor disfunctionale

- Oferirea unui spațiu de petrecere a timpului liber pentru persoane cu nevoi speciale.

- Încurajarea părinților și copiilor să iasă în aer liber.

- Susținerea comununicării între persoane cu nevoi speciale.

- Dezvoltarea capacităților de socializare.

- Crearea unui mediu viu și autentic cu ajutorul animalelor domestice.

- Atragerea de colaboratori în numele unor comercianți ambulanți care să vândă produse naturale (apă, sucuri, mâncare).

- Colaborarea cu asociații și instituții care au ca domeniu de activitate incluziunea persoanelor cu dizabilități.

- Oferirea unui model de implementare pentru alte instituții de profil din țară și din străinătate.

- Realizarea de materiale foto-video pentru promovare și crearea de amintiri.

 

Pentru măsurarea rezultatelor vom folosi indicatori specifici de performanță:

-        Creșterea numărului de copii cu dizabilități socializați în rândul copiilor tipici

-        Creșterea numărului de părinți care își pot recăpăta activitățile normale și poate chiar locuri de muncă cu fracțiune de normă după scăderea ratei de dependență a copiilor de aceștia

-        O mai bună întegrare ulterioară a copiilor în centre educaționale adaptate nevoilor lor specifice

-        Dezvoltarea unei culturi de know-how cu privire la abordarea problemei nevoilor speciale, ajutând societatea să înțeleagă.

 

Accesibilizarea țarcurilor presupune:

          * Suprafată dreaptă de acces în țarc (alei pavate / betonate)

          * Gard de înaltime mică / cu vizibilitate ridicată (plasă de sârmă ce nu împiedică vederea animalelor de la înalțime mică / scaun rulant)

          * Bară de sprijin pe lateralul țarcului

          * Cușca pentru animalele mici plasată la nivel cu solul / aproape de nivel cu solul pentru a facilita vederea și atingerea animalelor

          * Bănci în interiorul țarcului acolo unde spațiul permite

          * Alei largi și accesibile traversării parcului cu ajutorul unui scaun rulant / căruț.

     Pentru hipoterapie cu ponei se va amenaja un țarc în care copiii cu dizabilități vor putea face terapie / copiii tipici vor putea călări si vom contracta un terapeut în baza unui contract de colaborare.

Hrana animalelor va fi asigurată cu rație furajeră din nutreț uscat și balotat.

Gunoiul de grajd va fi folosit / preluat și folosit ca și îngrăsământ ecologic pentru terenurile agricole.

Ingrijirea animalelor va fi asigurată de catre 1 angajat al asociației.

Pentru o buna ingrijire a animalelor vom colabora cu un cabinet veterinar si  pentru deparazitarea periodica a animalelor.

Familia unui copil cu dizabilități cat si grupurile organizate de centrele de recuperare vor avea acces gratuit la intrare, pe baza de programare.

Vrei să fii fundraiser?
Vreau să susțin proiectul