Familii nevoiașe

Proiectul de Asistență Socială la Familii Aflate în Criză este unul dintre cele mai vechi proiecte ale Organizației, luând naștere în anul 1991 și a răspuns în toți acești ani nevoilor existente în mod constant în cadrul familiei din România. Până în prezent, proiectul a oferit asistență materială, socială și sprituală unui număr de peste 5000 de familii aflate în situații de criză, în 16 localități din țară. 

Vrei să fii fundraiser?
Vreau să susțin proiectul
Sumă:
958 RON
Donații:
6
Galantomi:
1

„Am iubit-o foarte mult, dar m-a înșelat”.

Acestea sunt vorbele unui bărbat îndrăgostit care a trecut printr-un eșec în dragoste, sunt vorbele unui copil de doar 13 ani, rostite cu durere, despre mama lui!

Oameni dragi, inima ni se frânge doar scriind despre acest caz, când vedem suferința unor copii și nu cauzată de lipsa unor lucruri materiale, ci de lipsa dragostei și ocrotirii părintești.

G. are 13 ani și este elev în clasa a 6-a, iar sora lui are 5 ani. Pe când G. avea 8 ani, iar sora lui abia câteva luni, mama lor i-a părăsit. Până la acel moment, G. trecuse deja prin câteva experiențe cumplite pentru un copil. Își amintește că era în clasa 1 și se juca cu telefonul mamei, văzând astfel corespondența ei cu un alt bărbat. Ca orice copil care își iubește mama, G. o aștepta deseori până noaptea târziu, când aceasta ajungea acasă și abia apoi se culca.

„M-a pus să îi fac poze indecente” își amintește G. Colega noastră care ajută familia ne-a spus că a rămas fără cuvinte și nu a știut ce să-i spună copilului, la cele povestite. „Am tăcut și atât!” – ne spune ea.

În urmă cu 5 ani această mamă a plecat, iar copiii ei nu au m-ai văzut-o de atunci. Nici măcar cu ocazia zilelor de naștere mama lor nu i-a sunat să le spună câteva cuvinte.

G.este un băiat inteligent. El poartă în inimă și în minte multe amintiri dureroase. Pe lângă suferința cauzată de abandonul mamei, G. este de asemenea luat în derâdere de către colegii lui de clasă, care-l poreclesc după numele unei rozătoare și de multe ori strigă după el în gura mare. Această poreclă se datorează danturii lui – mușcătura lui G. fiind foarte deformată. Între partea de sus și cea de jos există o diferență foarte mare. Colega noastră l-a însoțit la un medic ortodont care ne-a spus că situația lui este destul de complicată. Este nevoie ca el să poarte aparat dentar fix pe întreaga dantură, însă prețul unui astfel de aparat depășește orice posibilitate a familiei.

Tatăl lui G. are 40 de ani și lucrează la un depozit ca manipulant. Din salariul obținut, tatăl plătește facturile lunare la întreținere, căminul pentru micuța lui fiică, și cumpără alimentele și consumabilele necesare în casă. Încă nu au asigurate lemnele pentru încălzirea locuinței în perioada iernii. Oricum, toți dorm în aceeași cameră, așadar iarna încălzesc doar dormitorul și o bucătărie mică, unde stau și peste zi.

Casa familiei este o locuință socială pentru care plătesc lunar o chirie modică. Condițiile sunt minime – au la dispoziție două camere mici și o bucătărie. Mare problemă este că nu au baie. Când trebuie să se spele, încălzesc apă și se spală într-un vas de plastic. Curtea este una comună, în care locuiesc multe familii, iar toaleta de lemn este în capătul curții, undeva la 40 de metrii de casa lor. Imaginați-vă cum merg acești copii seara la WC, pe orice anotimp și orice vreme!

Înainte ca mama lor să îi părăsească, tatăl a ridicat în micuța lor curte o cameră unde a vrut să construiască o baie, iar lângă o mică anexă ca un fel de cămară.

După plecarea soției, nu a mai reușit să termine acea baie.

Costurile necesare pentru construirea unei băi sunt de 11.000 lei.

 

Vrei să fii fundraiser?
Vreau să susțin proiectul