Meșteșug din Țara Maramureșului

Asociația Tradiții și Meșteșuguri din Maramureș își propune să promoveze și să salveze meșteșugul tradițional și obiceiurile din jud. MM.

Vrei să fii fundraiser?
Vreau să susțin proiectul
Sumă:
305 RON
Donații:
2
Galantomi:
2

Despre noi

Numele meu este Năsui Denis Florin, am vârsta de 18 ani și sunt un tânăr din Maramureș care își iubește tradițiile, obiceiurile, portul popular, având rădăcinile bine înfipte aici, în nordul țării. În următoarele rânduri o sa aflați mai multe lucruri despre mine și ceea ce fac eu.

 TIM_5869.jpg

Povestea mea începe în 2019, odată cu înființarea paginii de Facebook Vișeu de Jos. Această pagină este dedicată satului meu natal, iar pe parcursul existenței ei am desfășurat diferite evenimente culturale, artistice și de promovare. Printre evenimente se numără Vișeu de Jos-în imagini, Ziua iei, Ziua portului popular. Astfel, nu după mult timp am realizat și prima monografie a Vișeului de Jos – Din trecutul comunei Vișeu de Jos. Am încercat să surprind toate aspectele istorice, etnografice referitoare la acest sat. În vara anului 2021 am organizat împreună cu Grupul folcloric Vișeu (coordonat de mine) și pensiunea Casa de la Pârâu din Vișeu de Mijloc o nuntă tradițională. Am respectat toate obiceiurile specifice unei nunți și ne-am bucurat de-o prezența mare a turiștilor la acest eveniment important. Împreună cu Grupul folcloric Vișeu am participat la diferite evenimente cultural-artistice.

IMG_5208_3.JPG

În luna noiembrie a anului 2021 am hotărât să întocmesc primele acte pentru înființarea Asociației TRADIȚII ȘI MEȘTEȘUGURI DIN MARSMUREȘ. La începutul anului acesta a fost înființată, iar de atunci am început să facem primele activități. O prima activitate a fost organizarea unei șezători. Aceasta avut loc într-o casă cu specific local și anume Casa de la Pârâu din satul Vișeu de Mijloc. Am avut deosebita plăcere să fie prezent fotograful satului românesc, Sorin Onișor împreună cu mai mulți colegi minunați. Membrii Grupului folcloric „Vișeu” ne-au încântat cu prezența lor și costumele autentice.

1crins.jpg

Iubitori de tradiție și meșteșug, de tot ce înseamnă autentic dorim prin acest ONG să facem o serie de activități culturale, să ne punem bazele unui centru meșteșugăresc, să promovăm comunitățile de meșteșugari din fiecare zonă prin materiale video-foto. Ne propunem să facem o cercetare amplă asupra meșteșugurilor și obiceiurilor maramureșene.

Acest proiect pentru noi are o importanță deosebită, deoarece am duce la sfârșit o idee pornită dintr-o dorință de-a noastră. Dorința de a promova meșteșugul din Maramureș și de-a scoate la iveală tainele vechi prin meșteșugari. O să realizăm o serie de materiale video, dar și foto cu un număr mare de meșteșugari din satele maramureșene și o să le facem cunoscută munca, realizările lor.

Obiective

  • promovare meșterilor
  • stârnirea dorinței tinerilor de a duce mai departe un meșteșug
  • crearea unui centru meșteșugăresc
  • perpetuarea specificului local

Grup Țintă

Grupul Țintă va fi alcătuit din:

  • membrii comunității noastre online,
  • iubitorii de tradiții, obiceiuri, folclor, etnologie, etnografie,
  • tinerii de la sate, orașe
  • meșteșugari
  • meșteri

vârsta medie: 18-60 de ani

Importanța unui susținător

Un susținător, un donator are o importanță reală în cadrul acestui proiect. Susținându-ne, va contribui masiv la salvarea meșteșugurilor tradiționale. Video-urile vor avea un impact destul de mare. Acestea vor fi postate pe diferite rețele de socializare. Fiecare bănuț va fi cheltuit cu responsabilitate și strict pentru îndeplinirea obiectivelor propuse.

Cheltuielile proiectului sunt:

  • Cheltuieli privind realizarea de materiale foto-video (prin intermediul unui videograf profesionist)
  • Cheltuieli cu personalul alocat proiectului (Manager de proiect - Promotor de proiect)
  • Cheltuieli cu deplasarea
  • Cheltuieli pentru creare și mentenanță website
  • PR și promovare

Impactul

Cum o sa influențeze acest proiect pe susținătorii lui? O să-i influențeze din mai multe puncte de vedere. O să aveți mari satisfacții când o să vedeți că ați fost părtaș la salvarea unui neam, a unei tradiții, a unui meșteșug.

Concret, prin publicarea unui material video în care am prezentat tradițiile de paște a avut un impact foarte mare (12 K vizualizări pe toate rețelele de socializare (Facebook, Instagram, Youtube, TikTok) și un impact organic de 20.000).

Finalitatea

Va fi alcătuită o bază de date cu toți meșteșugarii/meșterii cunoscuți și mai puțini cunoscuți din Maramureș, în urma cercetării de teren pe care o va face managerul de proiect. La final vor fi realizate 10 materiale videografice de promovare a meșteșugarilor care vor fi postate pe toate canalele de comunicare online, dar ne dorim să facem și niște CD-uri care vor fi păstrate în arhivele naționale și județene.

Vă mulțumim!

Vrei să fii fundraiser?
Vreau să susțin proiectul