Masă caldă pentru preșcolarii și elevii din Ponorâta

Masa caldă este un stimulent educațional esențial, care crește prezența zilnică la grădiniță și școală și îmbunătățește rezultatele celor 335 de copii din Ponorâta.

Cost anual - 387550 lei

Acoperit - 312000 lei

De acoperit - 75550 lei

Vrei să fii fundraiser?
Vreau să susțin proiectul
Sumă:
14,613 RON
Donații:
75
Galantomi:
8

Ponorâta este una dintre cele mai sărace comunități din România, cu familii numeroase și natalitate în creștere.

Din cauza lipsei de educație și a oportunităților de angajare, cele peste 800 de persoane, dintre care peste două treimi sunt copii, trăiesc din beneficii sociale, alocațiile copiilor și munci sezoniere.

99% dintre adulți sunt analfabeți sau analfabeți funcțional. Din 2012 facem eforturi să schimbăm acest lucru printr-o abordare integrate (servicii sociale, sănătate, dezvoltare comunitară, advocacy) centrată pe educație, pe termen lung, astfel încât copiii din aceste familii să aibă o șansă să spargă cercul vicios al sărăciei și să aibă un viitor mai bun.

Istoric pe scurt:

Ponorâta 2023 – continuăm intervențiile comunitare integrate centrate pe educație. Masa caldă rămâne principalul element care atrage copiii la școală în mod regulat, în condițiile în care familiile din care provin au zile în care nu pot asigura mâncarea. Rezultatele sunt vizibile: media de prezență se păstrează la 75%, mai mulți copii știu să scrie și să citească și se dezvoltă armonios datorită taberelor sau atelierelor de literație, 11 copii primesc burse și merg la liceu, adulții din comunitate sunt mai implicați în viața comunitatii.

Ponorâta 2022 - continuăm să intervenim în comunitate cu servicii integrate centrate pe educație. 310 copii de grădiniță și ciclu primar primesc masă caldă zilnic, tichetele sociale sunt acordate luând în considerare și performanța, nu doar prezența la școală. Sunt din ce în ce mai mulți copii care știu să scrie și să citească, iar schimbările în bine din Ponorâta au început să se vadă.

Ponorâta 2019 - comunitatea s-a schimbat, din ce în ce mai multe case sunt din BCA, iar noi am reparat în ultimii trei ani 35 de case, copiii sunt în număr mare la grădiniță și la școală, în medie 218 copii din cei 247 frecventează grădinița și școala zilnic (medie pentru luna septembrie), cinci sunt la liceu, adulții mai găsesc serviciu temporar la o firmă din orășelul de la 10 km depărtare. Schimbarea nu se întâmplă peste noapte și nici prin proiecte de unul sau doi ani, trebuie să acționăm pe termen lung.

Ponorâta 2015 - Copiii de grădiniță și din clasele primare primesc zilnic o masa caldă (catering), zilnic, cu sprijijnul Kaufland România. Câteodată, este singura masa a unora dintre copii. Am realizat că dacă vrem ca acești copii să aibă șansa de a sparge cercul vicios al sărăciei în care trăiesc, trebuie să încercăm o abordare integrată, axată pe educație. Pe lângă rechizite, tabere școlare pentru copiii cu rezultate bune, cadouri de Crăciun, training-uri pentru profesori, în Ponorâta a apărut o baie publică (un modul cu trei cabine de duș, două mașini de spălat, două uscătoare, două chiuvete cu spălător), cu sprijinul Romstal România. De asemenea, am început să îi ajutăm să își repare casele, am organizat caravane medicale pentru rezolvarea urgențelor medicale și îmbunătățirea stării de sănătate, am investit în dezvoltarea unui grup de inițiativă locală care să rezolve unele probleme generale ale comunității etc.

Ponorâta 2012 – sărăcie lucie, programul început de OvidiuRo a fost preluat de un grup de voluntari, care în 2014 a extins modelul cu tichetele sociale și la ciclul primar, prezența aproape triplându-se – la prima vizită în Ponorâta a unuia dintre voluntari, în tot ciclul primar erau doar doi copii care colorau în contur. Tichetele sociale au avut un impact imens, dar ne-am dat seama că acest stimulent nu este îndeajuns.

Ponorâta 2010 – sărăcie lucie, copiii nu (prea) mergeau la grădiniță și la școală. OvidiuRo a dat startul programului Fiecare Copil în Grădiniță, în cadrul căruia familiile primeau tichete sociale în valoare de 50 de lei/lună pentru fiecare copil care mergea zi de zi la grădiniță. Prezența la grădiniță a sărit de 80%.

Vă mulțumim pentru implicare!

Vrei să fii fundraiser?
Vreau să susțin proiectul