IOANA PODĂRIȚĂ | WHITTIER COLLEGE (LOS ANGELES)

Ioana Podăriță a transformat diagnosticul de sănătate mintală într-o luptă demnă de a deveni actriță și psiholog profiler, urmând cursurile Whittier College (Los Angeles).

Vrei să fii fundraiser?
Vreau să susțin proiectul
Sumă:
0 RON
Donații:
0
Galantomi:
1

Născută în 2002, la Târgu Jiu, Ioana Podăriță a fost de mică expusă la confruntarea cu emoțiile. Urmând clasele primare într-o școală în care presiunea uriașă a învățătoarei a mers până la punctul în care i-a fost alterată starea de sănătate mintală (Ioana începând să manifeste primele atacuri de panică și fiind diagnosticată cu tulburare de anxietate), copilăria fetei nu a fost una obișnuită. Conștientizând provocările cu care se confruntă, Ioana a căutat remediul nu doar la medici, ci mai ales în autocunoaștere. La 14 ani a descoperit actoria, un spațiu unde consideră că poate fi întru totul ea însăși, că poate să greșească și să învețe într-un mediu care te acceptă așa cum ești. Ioana a învățat și a crescut alături de femeile pe care le-a jucat și lor le datorează totul, Antigona fiind rolul cu cea mai puternică influență. Îmbrățișând slăbiciunile lor, a învățat să le accepte pe ale sale.

Pentru Ioana, stresul vine și pleacă fără motiv, iar singurul remediu temporar este actoria. Atunci când joacă, simte că respiră și își folosește emoțiile într-un mod constructiv, pe scenă sau pe platoul de filmare, unde entuziasmul, frica, bucuria, dau naștere personajelor și ajung la public. În toate aceste etape dificile, alături de Ioana a fost mereu familia, dar adolescenta a dorit să se descopere pe sine dincolo de confortul oferit de iubirea necondiționată a părinților, astfel că începând din clasa a XI-a a aplicat pentru studii la 20 de universități din Statele Unite, dintre care 7 i-au oferit răspuns favorabil. Dintre toate, Ioana a ales universitatea care i-a putut oferi cele mai multe facilități legate de burse, corelat cu structura cursurilor și o bună organizare internă & comunicare cu studenții. A ales Whittier College (fondat în 1887), din Los Angeles, universitate de Liberal Arts la care a început studiile în anul 2021, în prezent studiind 2 specializări: Psihologie (pentru a se înțelege mai bine și a ajuta persoane care la rândul lor au confruntat episoade legate de sănătatea mintală) și Teatru (pentru a continua să-și urmeze visul de a da naștere personajelor pe scenă).

Costurile anuale pentru a urma cursurile Whittier College sunt de 31.000$, însă Ioana a reușit să primească cel mai competitiv job din campusurile americane, cel de Resident Advisor. Are încă un job în campus, fiind asistent de profesor, lucrând și pe postul de consilier de victime de agresiune sexuală la Project Sister Family services. Aceste 3 joburi cumulate acoperă 15.000$ anual, rămânând de achitat suma de 16.000$ pe an. Părinții tinerei sunt oameni simpli, care au făcut tot posibilul ca ea să poată învăța, însă Ioana își dorește să le ridice această povară de pe umeri.

Visul Ioanei este să poată profesa în ambele cariere: actorie & psihologie criminalistică (în calitate de profiler). În continuare joacă în piese de teatru, scurt-metraje și orice proiecte profesionale apar ca oportunități pentru ea. Legat de psihologie, a scris și o carte despre experiențele sale legate de bolile mintale, pentru a ridica stigma și a încuraja oamenii să ceară ajutor, considerând că o boală mintală este la fel de periculoasă precum una fizică. Cartea este listată pe Amazon și va fi cadoul Ioanei pentru toți cei care vor susține cauza ei printr-o donație.

Ca să poată trece peste toate greutatile psihologice și dorul de casă, Ioana a adoptat-o pe cea mai bună prietenă a sa, Ruby, o maidaneză ce ajunsese la adăpost, cu probleme mari de anxietate. Acum sunt foarte fericite împreună, petrecând cât de mult timp pot una cu cealaltă, în pofida programului foarte încărcat al Ioanei, care, pe lângă cele 3 joburi și urmarea cursurilor, face și voluntariat pentru  "Vreau să Studiez în America", o organizație fondată de studenți români la facultăți americane, care ajută elevi români de liceu să aplice la universități din SUA.

 

Ca să își poată continua studiile, Ioana are uriașă nevoie de ajutor, iar fiecare contribuție va fi decisivă în parcursul ei. Fii alături de o studentă pasionată de teatru și psihologie, care duce o luptă demnă și admirabilă de a-și împlini visurile!  

Vrei să fii fundraiser?
Vreau să susțin proiectul