Tabere de schi adaptat pentru 1000 de persoane cu dizabilități

”Vrem să le arătăm că suntem aici pentru ei și pentru nevoie lor, că sunt auziți și apreciați... fapt pentru care am decis să le facilităm accesul către noi și activitățile asociației noastre.”

Vrei să fii fundraiser?
Vreau să susțin proiectul
Sumă:
3,260 RON
Donații:
14
Galantomi:
1

Tabere de schi adaptat

 

Caiac SMile pune pe schiuri 1000 de persoane cu dizabilități din România în sezonul de iarnă 2022 – 2023 

Prima bază de date din România a persoanelor cu dizabilități care își doresc să practice sport

  

Sezonul trecut, Caiac SMile a adus persoane cu dizabilități pe pârtie pentru prima oară în România. Interesul deosebit manifestat în cadrul proiectului de accesibilizare ”Și oamenii cu dizabilități își doresc să schieze”, a dus la necesitatea extinderii oportunităților sportive pentru persoanele cu nevoie speciale și a creării unei baze de date naționale în acest scop.

 

” Nimic nu se compară cu bucuria de a vedea o persoană nevăzătoare trăind pentru prima dată senzația alunecării pe zăpadă sau curajul unei persoane ce nu-și poate folosi picioarele de a se lăsa ghidată în monoski. E o libertate pe care o câștigă și la care nu vor mai renunța, pentru că e o experiență unică. Vrem să le arătăm că suntem aici pentru ei și pentru nevoie lor, că sunt auziți și apreciați... fapt pentru care am decis să le facilităm accesul către noi și activitățile asociației noastre” a declarat Ionuț Stancovici.

 

„ Sezonul acesta ne dorim să organizăm opt tabere de schi adaptat și să le oferim mai mult timp pe pârtie alături de noi, pentru a valorifica la maxim aceste programe minunate pe care le demarăm în beneficiul lor. Îi invităm pe toți cei care doresc să facă parte din acest program să se înscrie pe site-ul nostru.", a mai adăugat Ionuț, Președintele Asociației Caiac SMile.

 

 

Tabere de schi independent pentru persoane cu dizabilități

 

”Asociația noastră are deja trei monitori de schi, din rândul persoanelor cu dizabilități, acreditați de Centrul Național de Formare Monitori din Vatra Dornei. Sunt primii și singurii din România. Ei ne-au dat motivația de a extinde numărul de schiori independenți cu dizabilități din țară. Anul acesta avem un proiect nou, unic în lume, prin care le vom dedica un program special de schi independent."

 

Pe tot parcursul sezonului de schi 2022-2023, la pârtiile accesibilizate în sezonul anterior, vor fi organizate opt tabere de șase zile fiecare, în care persoanele cu dizabilități, vor schia alături de membrii asociației.Tabăra include programul de șase zile de schi independent care se adresează paraplegicilor care au capacitate completă de folosire a trunchiului superior şi programul special de zi, de dimineaţa până seara unde sunt aşteptate persoane cu toate tipurile de dizabilităţi.  Echipa va fi disponibilă pe pârtie în cadrul taberei şi pentru a plimba persoane cu dizabilităţi in monoski.

 

„ Platforma de înscriere este deschisă pe site și este împărțită în două categorii. Primul formular de înscriere se adresează persoanelor cu dizabilități care vor face parte din programul nostru de 6 zile de învățare a schiului adaptat independent. Cel de al doilea formular vizează programul taberei de zi de dimineață până seara. Vom anunța pe pagina de socializare începutul perioadei de înscrieri. Condițiile de înscriere și datele suplimentare se regăsesc pe pagina site-ul web.” afirmă Ionuț.

 

Taberele vor fi organizate pe pârtiile accesibilizate în cadrul proiectului demarat în sezonul trecut (Vatra Dornei - pârtia Icoana, Cluj-Napoca - pârtia feleacu, Poiana Brașov - pârtia Bradul, Cavnic - pârtia Icoana, Predeal - pârtia Clăbucet Sosire, Cheile Grădiștei,  Bușteni - pârtia Kalinderu  sau Păltiniș - pârtia Arena Platoș).

 

 

”Și oamenii cu dizabilități își doresc să schieze”, ediția 2021-2022

Zece pârtii din România au fost dotate cu monoschiuri speciale care pot fi folosite, gratuit, de către persoanele cu dizabilități, în cadrul proiectului desfășurat de Asociația Caiac SMile în sezonul de iarna 2021-2022. Oameni cu diferite tipuri de dizabilități şi personalităţi marcante ale sportului de performanţă din rândul persoanelor cu nevoi speciale au venit pe pârtii din localitățile limitrofe sau de la distanțe apreciabile pentru a încerca senzația de libertate oferită de alunecarea pe zăpadă.

 

Partenerii principali Caiac SMile, în campanie și pe pârtii, au fost Mirela Retegan și Gașca Zurli. De altfel, Mirela Retegan este cea care a creat mascota SMile, și a compus imnul special pentru această ocazie, generând un hashtag extrem de popular, #haicapoti.

 

 

”Am pus mult suflet în acest demers. Am dăruit echipei Caiac SMile tot suportul meu, am fost alături de ei pe pârtii și m-am bucurat împreună cu oamenii speciali care au venit să schieze, inspirată de ceea ce fac ei. Am încurajat copii și oameni mari care erau în scaun, am strâns în brațe mamele care își lăsau puii în mâinile lui Ionuț, cu lacrimi în ochi, și am trăit, alături de ele, cele mai amestecate emoții”, spune Mirela Retegan.

 

Despre Caiac SMile

Caiac SMile este o asociație non-profit înființată în anul 2018 cu scopul de a  promova sportul şi un mod de viaţă sănătos și echilibrat. Pe lângă promovarea caiacului la nivel de performanță, misiunea asociației este de a, accesibiliza activități sportive precum caiac, gimnastică și schi persoanelor cu nevoi speciale și membrilor comunității defavorizate.

 

Despre Ionuț Stancovici

Ionuț Stancovici, supranumit şi „ antrenorul de fericire ” ,afirmă că sportul reprezintă o terapie atât fizică, cât și psihică, orientarea lui, în mod special, fiind îndreptată spre persoanele cu dizabilități și copii proveniți din medii defavorizate, ajutându-i să se integreze în societate şi să le transmită şi lor dragostea pentru sport. Pe lângă proiectele sociale, el a pus bazele unui club sportiv care reprezintă România la sportul olimpic de caiac slalom.

Vrei să fii fundraiser?
Vreau să susțin proiectul