Cartea Veridica - Antologia 2022

Veridica.ro, publicație specializată în monitorizarea,analiza și demontarea campaniilor de fakenews, dezinformare și manipulare, adună la finalul lui 2022 analizele care rezumă anul și oferă o privire de ansamblu mai ales asupra războiului din Ucraina.

Vrei să fii fundraiser?
Vreau să susțin proiectul
Sumă:
911 RON
Donații:
14
Galantomi:
1

Veridica.ro, publicație specializată în monitorizarea, analiza și demontarea campaniilor de fake news, dezinformare și manipulare din Europa Centrală și de Est, adună la finalul lui 2022 analizele care rezumă anul și oferă o privire de ansamblu mai ales asupra războiului pornit de Rusia în Ucraina în luna februarie.

Ajută și tu la apariția cărții care documentează istoria!

Sinteza Veridica.ro 2022 vine sub forma unui amplu volum pe care vrem să-l publicăm cu ajutorul vostru!

Puteți dona orice sumă pentru a susține acest proiect editorial care are ca scop analiza și demontarea campaniilor de fake news, dezinformare și manipulare.

Pentru o donație de minimum 50 RON veți primi prin poștă cartea în momentul apariției ei (vă rugăm să vă asigurați că introduceți adresa de e-mail corect, astfel încât să vă putem contacta pentru detaliile livrării, în momentul apariției cărții, până la finalul lui 2022).

Marian Voicu, publisher Veridica.ro:

Presa este efemeră, articolele de azi ar putea părea mâine schița inutilă a unui trecut previzibil. Câteodată, noi, jurnaliștii, ne consolăm orgolioși cu ideea că presa scrie istorie în fiecare zi, prima ciornă.

Facem așadar în această antologie această probă, a unei schițe a trecutului recent. Cât de coerentă este relatarea noastră, a celor de la Veridica, despre evenimentele din acest an? Care au fost tendințele, nodurile acestui graf uriaș? Cine sunt personajele care ies din mulțime și fac istorie?

2022 ar putea fi Annus Horribilis. Ieșirea (provizorie?) din pandemia de Covid-19 a fost marcată de începutul războiului din Ucraina, primul război între două națiuni după cel de-al Doilea Război Mondial. Un an marcat de crize: umanitară, economică, energetică, sanitară.

Războiul, propaganda și ura au reapărut într-o Europa care abia învăța să trăiască împreună, în pace, în est și în vest. Pare că istoria începutului de secol XX se repetă, de data aceasta însă, războiul urmează ciumei.

Minciuna și discursul instigator la ură s-au instalat în spațiul public. Populismul reconfigurează din nou Europa. Pacea și prosperitatea pe termen lung plictisesc, memoria conflictelor devastatoare pare că dispare după 2-3 generații.

Schița aceasta este una ambițioasă. Suntem singura publicație din România care are corespondenți de presă în aproape toate țările din Europa Centrală și de Est. Singura care își îndreaptă zilnic atenția către dezinformare și propagandă, către marile narațiuni fake, prin care marginalii încearcă să rescrie istoria. În fond, etosul acestui Est postcomunist este, în mare, comun.

Suntem citiți în peste 200 de țări, în engleză, rusă și, binențeles, în română. Am ales forma de „Long read”, pretențioasă, poate, pentru piața din România, în care opinia exprimată răcnit este regina. Pariem însă pe dialog și argument, pe carte și cultură.

Despre Veridica

Veridica este o publicație specializată în monitorizarea, analiza și demontarea campaniilor de fake news, dezinformare și manipulare din Europa Centrală și de Est, într-un context geopolitic tot mai fluid.

Proiectul, realizat de Alianța Internațională a Jurnaliștilor Români, a fost lansat în contextul crizei sanitare și infodemiei, iar pe măsură ce presiunile ruse au crescut în spațiul european, Veridica a devenit una dintre primele publicații românești care au analizat ramificațiile unor dezinformări și acțiuni de propagandă și au oferit un context cât mai amplu pentru a înțelege evenimentele actuale.

Veridica este singura publicație din România care are corespondenți de presă în statele din Europa Centrală și de Est.

În 2022, de Ziua Internațională a Libertății Presei, Veridica a lansat versiunea veridica.ro în limba rusă și contul Twitter (@RuVeridica). Veridica a devenit cea mai activă publicație românească specializată în monitorizarea, analiza și demontarea campaniilor de fake news, dezinformare și manipulare din Europa Centrală și de Est, disponibilă în trei limbi – română, engleză și rusă.

Veridica este o publicație independentă, care se autofinanțează prin venituri din publicitate, granturi și din donațiile cititorilor. Printre parteneri se numără Fundația Superbet, Ambasada Canadei în România, Bulgaria și Republica Moldova, programul Active Citizens Fund România, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021 și Free Press for Eastern Europe.

Veniturile din donații sunt administrate de Alianța Internațională a Jurnaliștilor Români.

 

 

Vrei să fii fundraiser?
Vreau să susțin proiectul