Vânturelul de seară, la fel ca toate speciile de șoimi, în urma evoluției nu își face cuib propriu, ci pentru a-și crește puii folosește cuiburile goale ale altor specii de păsări, în special cele ale speciilor de ciori. Cum ciorile sunt de multe ori hărțuite, în anumite zone de câmpie, de unde habitatele cu arbori lipsesc cu desăvârșire oricum, vântureii nu au unde cuibări.
Deoarece vânturelul de seară este o specie migratoare de cursă lungă, pierderile suferite în cursul acestor drumuri lungi sunt deosebit de mari. Dacă vântureii de seară nu dispun de cuiburi suficiente, nu reușesc să acopere prin reproducere aceste pierderi, și efectivul lor scade. Așa a ajuns vânturelul de seară să fie categorizată specie vulnerabilă, și protejată atât la nivel național, cât și comunitar.
Grupul Milvus se ocupă de protecția vânturelului de seară de peste 20 de ani. În cursul acestor decenii am montat multe sute de cuiburi artificiale pentru a contracara această problemă, și de a suplimenta numărul cuiburilor naturale. Aceste cuiburi însă cu timpul se deteriorează din cauza condițiilor din teren, ele trebuie verificate și reparate anual, iar cu timpul, chiar schimbate.
Ajutați-ne să putem menține aceste locuri de cuibărit, și să conservăm populația cuibăritoare din România a acestei specii minunate!