ALL STARS | ANDREEA PÎȘCU (ALERGARE)

Andreea Pîșcu este campiona României la semimaraton (categoriile tineret & seniori), având excelente rezultate și în alergarea montană.

Vrei să fii fundraiser?
projects.labels.title.support
Raised:
15,000 RON
Donations:
119
supporters.labels.title.count:
27

Viața nu este întotdeauna ușoară, iar câteodată ne este greu să ne găsim motivația să continuăm pe drumul ales. Pentru Andreea, acest moment a apărut în 2018, când s-a gândit să renunțe la sportul de performanță. Din fericire, în viața ei a apărut un om care a reușit și reușește în continuare să își aducă aportul semnificativ în drumul său către performanță.

 

“Sportul nu se face cu jumătăți de măsura”, ne spunea Andreea Pîșcu, campioană națională la semimaraton (tineret și seniori), în interviul acordat.

Prima ei dragoste a fost handbalul. A simțit că performanța în sport va fi drumul ei în viață, așa că timp de un an s-a antrenat din greu, în echipa Liceului Teoretic Novaci (Gorj). Viteza a ajutat-o de cele mai multe ori, în schimb înălțimea nu îi era favorabilă în handbal. Antrenorul ei din acea vreme, Manuel Coltescu, a văzut potențialul ei pentru alergare, așa că a decis să o înscrie la o competiție de cros. Și pentru că toate lucrurile se întâmplă cu un motiv, acesta a fost momentul în care cel care urma să îi fie antrenor în următorii 7 ani, Ion Bură, a descoperit-o și a luat-o sub aripa sa.

 

Avea 14 ani când a fost legitimată la clubul CS Pandurii Târgu Jiu. De atunci s-a antrenat din greu și s-a dăruit în totalitate sportului și performanței. “Primul meu obiectiv a fost să fac față antrenamentelor, să dau tot ce pot și să mă antrenez din greu pentru a participa la competiții. Apoi mi-am dorit foarte mult să prind podiumuri, să particip la campionate balcanice, europene și mondiale. Îmi doream foarte mult să reprezint România la concursuri externe.”

 

Însă, cum majoritatea acțiunilor noastre implică și un sacrificiu, cel al Andreei a fost de a-și lăsa în urmă familia și fratele pentru a se dedica alergării. “Am făcut multe sacrificii, dar toate merită atunci când ți se cântă imnul”. Familia și prietenii sunt cei mai de bază susținători ai ei, cei care au văzut câtă pasiune pune în sportul pentru care dedică 11 antrenamente pe săptămână, cu o singură zi de pauză.

 

În 2018, sportiva Andreea Pîșcu a întâmpinat un moment de cumpănă. “Mi-am dorit să renunț, dar Dumnezeu mi-a adus-o în cale pe doamna antrenoare care m-a ajutat să depășesc toate momentele dificile.” De atunci, campioana națională la semimaraton este legitimată la clubul CS Știința Bacău, unde îi are colegi pe Soare Nicolae Alexandru și pe Panaet Adelina, modelele ei din sport. Pentru ea, cel mai de preț cadou oferit de sport sunt oamenii pe care are ocazia să îi întâlnească la competiții și alături de care se antrenează. “Le sunt recunoscătoare prietenilor, colegilor de grupă de la Bacău și doamnei antrenoare care îmi este că o mamă. Am foarte mult de învățat de la fiecare în parte și îi apreciez atât ca sportivi, cât și ca prieteni.”

 

Două dintre cele mai importante medalii câștigate de Andreea au fost cele de argint și bronz de la Campionatul European de Cros, alături de echipa de senioare. La puțin timp după ce a descoperit alergarea, cu doar 3 luni de antrenament specific, s-a calificat la Campionatul Mondial de Alergare Montană pe Distanță Scurtă, obținând medalie de bronz la Campionatul Național. Pe lângă aceste rezultate, se adaugă și cel de la Eco Run Moeciu, unde Andreea a depășit recordul stabilit de Ingrid Mutter, terminând cursa în 3:51:22, într-o competiție directă cu Denisa Dragomir. În 2019, Andreea a participat alături de echipa României la Campionatul Mondial de Ultramaraton, în Portugalia. Deși se concentrează pe cursele montane, proba ei favorită rămâne cea de semimaraton, unde este campioană națională.

 

“Rezultatul pentru care muncesc este o medalie individuală la Mondiala sau Europene. Bineînțeles că mi-aș dori și o calificare la Jocurile Olimpice, dar până atunci mai am foarte mult de muncă”. Cu o ambiție greu de stăpânit, nu se oprește atunci când greșește. Vede în micile eșecuri un gram în plus de motivație și încearcă mereu să le repare. Atunci când se gândește la eventualele greșeli pe care un începător în alergare le-ar putea face, ne menționează că mulți își doresc să alerge mult prea mulți km dintr-o dată, fără un plan bine stabilit și fără o piesă foarte importantă a jocului: recuperarea. “Daca îți dorești să faci performanță, nu merge cu jumătăți de măsură”. Atunci când faci totul din pasiune, alergarea scoate din tine tot ce e mai bun. Andreea a devenit mai puternică, mai hotărâtă și a încercat întodeauna să își depășească condiția. “Ce mi-a determinat evoluția continuă a fost dăruirea, seriozitatea, cantitatea enormă de muncă, dar și iubirea pe care o port acestui sport”.

 

Un pas important în cariera Andreei a fost Campionatul Mondial de Alergare Montană pe Distanță Lungă din Argentina, din noiembrie 2019, calificare obținută cu ajutorul rezultatelor de la Mondialele de Ultra din Portugalia. Pentru această competiție, organizația noastră s-a implicat într-o strângere de fonduri care a făcut posibilă prezența Andreei la concurs.

 

Nevoia de finanțare este însă o constantă în viața unui sportiv profesionist, motiv pentru care TOTUL ESTE POSIBIL e alături de Andreea pe termen nelimitat.

  

BUGETUL LUNAR STANDARD AL SPORTIVEI

refacere: 500 de lei / lună

vitaminizare: 700 de lei / lună

echipament: 400 de lei / lună

concursuri interne: 400 de lei / lună

Vrei să fii fundraiser?
projects.labels.title.support