Arpagic. Sterilizare și îngrijire medicală pentru pisici singure

Arpagic e un program medical creat de echipa TAC. și dedicat pisicilor comunitare aduse la cabinetul nostru din Cluj de persoane particulare. Cu acordul doamnei Ana Blandiana, programul poartă numele motanului Arpagic, eroul literar al anilor optzeci, devenit, fără voia lui și cu demnitate, disident. Dacă doriți să-i dedicați lui musiu ziua dumneavoastră de naștere sau să organizați aici un eveniment ghiduș, Arpagic va fi cucerit. Când e cucerit, trimite depeșe parfumate. Încercați, o să vedeți. 

Vrei să fii fundraiser?
projects.labels.title.support
Raised:
7,116 RON
Donations:
85
supporters.labels.title.count:
9

Programul a plecat la drum în septembrie 2018 și, de atunci, se desfășoară lunar și a dovedit deja că e bine gândit și bine administrat. Rezultatele sunt concrete și imediate, iar rapoartele de activitate sunt lunare, simple și oneste. Am creat acest program pentru că primim constant solicitări de sterilizare sau tratare gratuită a pisicilor comunitare, fără însă a avea resurse care să ne permită onorarea acestor cereri. În același timp, nu dorim să le refuzăm, pentru că nevoia e reală și justificată: nesterilizate, pisicile comunitare se înmulțesc permanent și masiv, iar netratate, pisicile dezvoltă o cazuistică complexă, periculoasă și nedorită, pentru ele și pentru comunitate. 

CUM OPEREAZĂ MUSIU

Miaună constant după bani. Anunță-n fiecare lună cât a strâns, e guraliv. La începutul fiecărei luni (1-5 ale lunii), vom anunța care e suma care s-a strâns în luna anterioară și vom invita oamenii să facă programări pentru sterilizarea pisicilor comunitare pe care știu că le vor putea aduce la cabinet, ca pacienți, urmând să le preia, după externare.

Pune laba pe 20%, cică are cheltuieli. Totuși, e gentil: 80% dă la alții. Suma strânsă în fiecare lună se împarte astfel: ● 80% pentru cheltuielile medicale ale programului din luna următoare: sterilizări și alte intervenții medicale, tratamente, teste medicale obligatorii. ● 20% pentru cheltuieli administrative, de întreținere a programului.  

Lunar, povestește ce-a făcut cu banii. I se văd coastele de transparent. Dacă la începutul lunii anunțăm câți bani am strâns, la sfârșitul lunii vom explica ce am făcut cu banii strânși. Astfel, oferim o transparență reală și imediată, încurajând în continuare donațiile, așa încât programul să se desfășoare constant.

Dacă n-are bani, stă. E înțelept. Programările se încheie în momentul în care, estimativ, se termină banii pe care i-am strâns în luna anterioară. Cu alte cuvinte, vom opera sau trata pacienți numai dacă există și fondurile care să acopere costul social al intervențiilor. Suntem nevoiți să procedăm astfel, pentru că, în prezent, avem mai multe cheltuieli decât donații sau încasări și credem că e o dovadă de înțelepciune managerială să nu perpetuăm această stare de lucruri.

EL ÎNTREABĂ, EL RĂSPUNDE. ÎI PLACE SĂ SE-AUDĂ VORBIND.

1. Programul e doar pentru pisici comunitare? Pot s-aduc și eu pisica mea, pentru că n-am bani? Programul Arpagic e dedicat exclusiv sterilizării pisicilor comunitare. Pentru pisici ale oamenilor cu venituri reduse, TAC are deja prețurile sociale. Alături de tratamentele și intervențiile gratuite în cazuri individuale deosebite, acestea sunt limitele efortului pe care organizația noastră și-l poate permite, în prezent.

2. Ce intervenții medicale se fac în program și care e costul lor? Programul e dedicat sterilizării, ca singură metodă umană și eficientă de reducere a numărului de pisici comunitare și cuprinde:

● consultație preoperatorie și testare rapidă de depistare a panleucopeniei - 50 lei

●● ovariohisterectomie/orhidectomie (sterilizare) - 130 lei (mascul) sau 150 lei (femelă)

●●● deparazitare externă și internă ± 30 lei

●●●● cuparea urechii - 10 lei

●●●●● internare - 40/lei/48 h (2 zile)

4. De ce e necesară testarea pentru panleucopenie? Enterita virală (panleucopenia) e una din cele mai agresive și periculoase patologii a pisicilor, cu o rată a mortalității de peste 90%, contaminarea pe termen lung (peste 1 an) a mediului înconjurător și răspândire agresivă la pisici nevaccinate, care intră în contact cu animalul bolnav sau mediul contagiat. (Nu se transmite nici la om, nici la câine.) De aceea, echipa TAC a inclus cu titlu obligatoriu această testare în structura programului, nu numai pentru o conduită medicală promptă și potrivită animalelor bolnave, dar și pentru protejarea celorlalți pacienți. 

5. TAC se ocupă de prinderea și întoarcerea în teritoriu a pisicilor? Echipa TAC. nu are, deocamdată, resurse pentru activitate de teren, alta decât cea deja desfășurată în campanii. De aceea, nu ne vom ocupa de aceste două etape ale intervenției, iar ele aparțin exclusiv comunității. Însă, punem la dispoziția oamenilor, cu totul gratuit, una sau mai multe cuști-capcană care se folosesc ușor și eficient pentru capturarea în teritoriu a pisicilor puțin sociabile.

6. Cum au fost stabilite prețurile de referință ale intervențiilor medicale din program? Prețurile în programul Arpagic sunt prețurile sociale practicate de cabinetul nostru. „Preț social” înseamnă un preț mai mic decât pe piața veterinară obișnuită. TAC. nu practică decât prețuri sociale, pentru toate manoperele și intervențiile de la cabinet sau în campanii.

7. Ce se întâmplă cu pacientul după operație sau tratament? Pacienții sunt externați după procedura standard TAC, pe care o găsiți aici.

8. O pisică operată se poate întoarce pe stradă imediat? „Imediat” înseamnă, la TAC, de la câteva ore din momentul trezirii din anestezie până la câteva zile postoperatorii. Timpul de internare necesar fiecărui caz în parte este o decizie medicală a echipei TAC, care ia în considerare inclusiv condițiile și locul de trai obișnuite ale pacientului. Întoarcerea în comunitate a unui animal comunitar sterilizat (reteritorializare sau punere în teritoriu) este o etapă firească din metoda Trap-Neuter-Return (prindere-sterilizare-punere în teritoriu) de management al populațiilor de animale comunitare. De vreme ce există mai multe animale singure decât adopții și locuri de cazare în adăposturi, această metodă este cea mai eficientă cale de intervenție, la mijlocul distanței dintre inacțiune și ucidere.  

9. O ureche a pisicilor din program va fi cupată? Ce înseamnă asta? E opțional? Da, o ureche a pisicilor din program va fi cupată. Cuparea urechii e îndepărtarea, pe cale chirurgicală și sub anestezie, a vârfului unei urechi, la pisicile sterilizate. Aceasta e o metodă internațional consacrată de a face ușor de recunoscut pisicile sterilizate, așa încât ele să nu mai fie prinse sau operate, odată ce mica cicatrice a operației a devenit nedetectabilă. Cuparea urechii scutește atât animalul cât și oamenii de efortul, trauma și cheltuielile inutile pe care reluarea unei operațiuni le presupun. De aceea, cuparea nu e opțională și va fi practicată la orice pisică comunitară din program.  

10. Ce înseamnă cheltuieli administrative și de ce e nevoie de ele? Cheltuielile administrative sunt, în fapt, orice cheltuială în afara actului medical propriu-zis și în absența căreia actul medical nu poate avea loc: de la achiziția de instrumente medicale până la plata facturilor lunare sau munca de comunicare, managementul de voluntari sau managementul contabil, curățenie sau călătorii de lucru, orice acțiune are un cost care se cere acoperit. Aici puteți citi mai mult despre acest subiect vast: www.nolo.com/legal-encyclopedia/reporting-nonprofit-operating-expenses.html

Ilustrația programului e creată de dr. Raluca Ionaș, care operează la fel de bine cu pensula, ca și cu bisturiul. 

Vrei să fii fundraiser?
projects.labels.title.support