ARGOS. Program medical pentru câini buni

Program medical de sterilizare, vaccinare și înregistrare a câinilor.

Pentru câinii comunitari: sterilizare, vaccinare antirabică, marcare cu tatuaj și crotalie (dacă animalul se întoarce acolo de unde a fost luat), microcip înregistrat (dacă e cazat temporar până la adopție sau chiar adoptat). 

Pentru câinii cu proprietari aflați într-una din situațiile descrise mai jos: sterilizare, vaccinare antirabică (dacă nu s-a făcut), microcip înregistrat (dacă nu există sau dacă nu poate fi asigurat de proprietar).

Vrei să fii fundraiser?
Vreau să susțin proiectul
Sumă:
5,113 RON
Donații:
63
Galantomi:
6

Ce câini pot intra în programul Argos

⦿ câini singuri (comunitari) găsiți și aduși la cabinetul nostru de persoane particulare*, care se vor ocupa apoi fie de cazarea sau adopția câinilor, fie de repunerea lor în teritoriu;

⦿ câini cu proprietar, când proprietarul se află într-o situație financiară precară pentru că este: șomer; pensionar, cu o pensie mai mică de 2000 lei/lună; salariat, cu salariul net mai mic de 2000 lei/lună; beneficiar de asistență socială; membru al unei familii cu un singur întreținător angajat; membru al unei familii în care se află o persoană cu dizabilități; student; locuitor al unei zone rurale.

⦿ câini comunitari aflați în preajma asociațiilor de locatari, firmelor, școlilor etc, când acestea sunt de acord cu repunerea în teritoriu a câinilor sterilizați și marcați;

⦿ câini deja aflați în grija unei persoane sau grup de persoane, neorganizate juridic* ca asociație, fundație etc;

*Din #solidaritateTAC, echipa noastră a oferit câte 10 operații gratuite de sterilizare partenerilor noștri - asociații de protejare a animalelor din Cluj-Napoca sau din apropiere. În plus, TAC acordă deja subvenții asociațiilor partenere, iar acestea beneficiază permanent de prețuri reduse, mai mici decât prețurile sociale practicate la cabinetul TAC.

Ce câini nu pot intra în programul Argos?

⦿ câinii care au fost cumpărați, indiferent de motivul cumpărării;

⦿ câini cu certificat de origine eliberat de Asociația chinologică română sau entități similare, din alte țări (câini cu pedigri); ⦿ câini ai căror proprietari au o situație financiară mulțumitoare, care le permite să apeleze la serviciile unei instituții medicale veterinare obișnuite;

⦿ câini aflați deja în grija unei asociații de protejare a animalelor sau în grija unui adăpost public.  

Ce acte sunt necesare pentru intrarea în program?

Nici un act. Echipa TAC. își păstrează sistemul de lucru pe bază de responsabilitate individuală și încredere în celălalt, așa cum am explicat aici: „Nu solicităm adeverinţe de salariu, taloane de pensie sau depuneri de dosar şi doar dumneavoastră veţi şti dacă veniturile vă permit tratamente veterinare cu preţuri obişnuite sau aveţi nevoie de serviciile noastre, la preţuri sociale. Urmăm astfel exemplul managerial şi uman al policlinicii sociale fondată şi condusă la Cluj de dr. Ioan Boilă.” Pentru evidența programului și rapoartele de lucru către finanțatori și donatori, vă vom ruga doar să completați un formular simplu, care justifică intrarea dumneavoastră în program. Ne pare rău că sunteți într-o situație financiară delicată, așa cum ne bucurăm dacă sunteți un om care ajută animalele comunitare regulat și, de aceea, nu faceți față cheltuielilor. Oricum ar fi, datele pe care ni le încredințați prin completarea formularului sunt în siguranță și nu vor fi făcute publice decât ca statistică, fără detalii individuale.  

CE NE-AM GÂNDIT CĂ VĂ PUTEȚI ÎNTREBA

Cine e Argos? Cel mai cunoscut câine din literatură. Am avut de ales între Grivei, Azor și Argos. L-am ales pe ultimul. Arpagic s-a bucurat.  

Cine e în imaginea programului? Lili, câinele dr. Raluca Ionaș. Singurul câine de pe pământ (lăsați-ne să credem) cu o inimă de blană. Lili a fost adoptată dintr-un adăpost public și s-a stins acum cinci ani, aproape în același timp cu fondarea asociației noastre. Folosind această fotografie, vă încurajăm să adoptați câini din adăposturi publice, acolo unde ei trăiesc prost și se sting neștiuți, cu sutele, în fiecare zi. România are aproximativ 70 de adăposturi publice, cu activitatea marcată profund de incompetență, cruzime, furt, corupție. De asemenea, vă încurajăm să adoptați câini de la asociațiile oneste de protejare a animalelor, pentru că, astfel, ele vor putea ajuta în continuare alți câini singuri. Aici găsiți o listă cu asociațiile pe care noi le cunoaștem îndeaproape și în care avem deplină încredere. Ne permitem să vă recomandăm în mod special asociațiile Dogs on Hills, care ne ajută direct în programul Argos și Help Animals From Onești, care a contribuit hotărâtor la obținerea cofinanțării din partea asociației germane Wir retten Hunde.  

De ce câinii cumpărați nu pot fi incluși în program? Pentru că, fără a dori să dăm lecții, considerăm că oricine a decis să cumpere un câine va alege să-și asume costuri obișnuite pentru grija față de el. Acestea pot fi costurile sociale de la cabinetul nostru sau costurile obișnuite, ale oricărui cabinet veterinar al colegilor noștri de breaslă. Cu mențiunea importantă că echipa TAC. a decis, în anul 2019, să nu mai accepte ca pacienți decât fie câini deja sterilizați, fie câini ai căror proprietari semnează un angajament de sterilizare. Subiectul și decizia noastră sunt explicate pe larg, aici. În România, sterilizarea câinilor fără certificat de origine sau neutilitari e obligatorie prin lege, din anul 2013. Faptul că există încă sute de înmulțitori și comercianți de câini, cu un public entuziast, e consecința propriei noastre ignoranțe și a faptului că legea e nerespectată, în primul rând de autorități. Mai mult despre activitatea TAC. împotriva comerțului cu câini, aici.  

De ce tatuaj și crotalie simultan? Tatuajul e mai sigur decât crotalia, iar crotalia e mai vizibilă decât tatuajul, mai ales de la distanță. TAC va înștiința oficial autoritățile locale de existența și conținutul programului Argos, așa încât animalele să fie protejate. De asemenea, ne vom strădui să informăm constant și comunitatea, așa încât animalele sterilizate, vaccinate și marcate de TAC să fie ușor de recunoscut și, încă o dată, protejate.  

Ce e repunerea în teritoriu a câinilor sterilizați și marcați? E una din etapele metodelor TNR (Trap-Neuter-Return)* sau CNVR (Catch-Neuter-Vaccinate-Return)*, de control uman și inteligent al populațiilor de animale comunitare. Aceste două metode sunt practicate internațional de orice comunitate civilizată, ca alternativă la strângerea și uciderea periodică a animalelor comunitare și se află la mijlocul distanței dintre a nu face nimic și a ucide în masă. *prindere-sterilizare-returnare sau prindere-sterilizare-vaccinare-returnare  

De ce câinii comunitari nu sunt adăpostiți undeva sau adoptați? Pentru că nici capacitatea adăposturilor publice sau private, nici cererile de adopție nu egalează numărul câinilor care au nevoie de adăpost și oameni alături. Acesta e numai unul din motivele pentru care TAC. vorbește și acționează împotriva înmulțirii câinilor altfel decât de către crescători de profesie sau de vocație, membri ai Asociației Chinologice Române.  

Sterilizarea câinilor e obligatorie sau opțională? Aici găsiți răspunsul pe larg, în limbile română și engleză. Aici puteți citi despre sterilizare la TAC, iar aici despre echipa noastră. Aceste obligații sunt explicate și pe site-ul oficial al Colegiului Medicilor Veterinari din România, aici.  

TAC. se ocupă de prinderea, transportul și readucerea în teritoriu a câinilor comunitari sterilizați? Nu, din păcate. Aceasta e limita efortului pe care îl putem face, în prezent. Oferim cât putem și avem încredere că oamenii vor accepta să participe activ și asumat la acest program, dedicat comunității întregi.  

Ce face TAC. cu banii pe care îi donez? În programul Argos, asociația germană Wir retten Hunde ne asigură, lunar, finanțarea unei părți a costurilor, astfel: sterilizarea unui câine femelă - 120 lei; sterilizarea unui câine mascul - 96 lei. Restul cheltuielilor sunt acoperite de TAC. din donații și înseamnă: restul costului, până la prețul social al unei sterilizări, la cabinetul nostru; vaccinarea și marcarea câinilor comunitari, cu tatuaj și crotalie; manopere și tratamente medicale neprevăzute, a căror necesitate e descoperită în timpul consultației inițiale sau al operației; internări; vaccinarea și aplicarea microcipului înregistrat, pentru câinii cu proprietari care nu își permit să le plătească; administrarea programului.  

Responsabil de program: dr. Lidia Zahiu, medic veterinar TAC.

ÎNSCRIERE ONLINE: www.facebook.com/notes/tac-medicina-veterinara-sociala/programul-argos/3094660534005848

Vrei să fii fundraiser?
Vreau să susțin proiectul