Aceste întrebări au stârnit curiozitatea cercetătorilor și au dus la dezvoltarea la unor metode simple de monitorizare, dar și a unor tehnologii avansate pentru urmărirea migrației păsărilor. Astfel, înțelegerea proceselor migratorii ale acestor animale a devenit esențială pentru conservarea speciilor și pentru protejarea habitatelor lor în perioadele critice ale călătoriei.
Inelarea păsărilor este cea mai veche și cea mai răspândită metodă de studiu a păsărilor migratoare. Aceasta presupune capturarea păsărilor cu utilizarea unor unelte și plase special concepute pentru această activitate, marcarea lor cu inele numerotate și eliberarea lor după colectarea datelor biometrice de bază. Metoda își atinge succesul deplin atunci când păsările marcate sunt recapturate, astfel aflăm informații despre deplasarea acestora.
Una dintre puținele locații în care se studiază migrația păsărilor prin inelare în România se află pe Grindul Chituc, județul Constanța. Activitatea de inelare pe Grindul Chituc își are rădăcinile adânc ancorate în istoria organizației noastre: am organizat primele două sesiuni de inelare de toamnă în 1996 și 1997. Am reînceput această activitate în 2014 și o continuăm în fiecare toamnă până în ziua de azi. Astfel, în ultimii 10 ani, am inelat mai mult de 120.000 de exemplare aparținând a 180 specii. Pe lângă datele colectate despre migrația păsărilor, tabăra de inelare a devenit un important mijloc de educație ecologică și conștientizare: activitatea de inelare se desfășoară cu participarea a 100-150 voluntari anual.
Acest proiect de finanțare colectivă își presupune colectarea de fonduri pentru cumpărarea echipamentului necesar funcționării taberei de inelare: plase ornitologice, inele pentru păsări sau echipamente de telemetrie pentru studierea migrației.