ANASTASIA BODAN VISEAZĂ SĂ DEVINĂ CEA MAI MARE BALERINĂ DIN ISTORIE

Deși aflată la o vârstă foarte fragedă, Anastasia Bodan visează să devină cea mai mare balerină din istorie. Pentru Anastasia baletul a devenit o preocupare relativ târziu, la 8 ani. Dar a progresat foarte rapid, reușind să aibă rolul de solistă chiar de la primul ei spectacol oficial, unde a fost Clara, din Spărgătorul de nuci. Cu planuri legate de balet, atât în plan apropiat, cât și pe termen lung, Anastasia vede în pasiunea căreia îi oferă tot timpul și energia sa, un stil de viață, o artă ce a devenit parte din propria persoană.

Vrei să fii fundraiser?
Vreau să susțin proiectul
Sumă:
9,110 RON
Donații:
92
Galantomi:
20

Deși aflată la o vârstă foarte fragedă, Anastasia Bodan visează să devină cea mai mare balerină din istorie

 

Are o maturitate care te poate dezarma ca adult, o sensibilitate deosebită, o precizie în exprimare ce te pune pe gânduri, dar mai ales un plan de viață și carieră uimitor pentru o tânără de vârsta ei.

 

Pentru Anastasia baletul a devenit o preocupare relativ târziu, după cum chiar ea mărturisește. Avea 8 ani când a luat primele ore de balet, iar asta se întâmpla la insistențele mamei, pentru că în acea perioadă tânăra era preocupată de volei. Întrucât era printre cele mai noi venite la școala de balet, în primele ore Anastasia a simțit o diferență enormă de pregătire între ea și restul colegelor și a știut de la bun început că va avea de muncă pentru a ajunge la acealași nivel cu restul fetelor. A încurajat-o, mai în glumă, mai în serios, și profesoara ei , Georgiana Monica Grama, care i-a promis un corn cu ciocolată dacă face sfoara cu piciorul drept într-o săptămână. A reușit în 2 zile, chiar dacă în primele ore Anastasia făcea la antrenamentele cele mai simple exerciții posibile pentru inițierea în balet (coșulețul și sfoara).

Un test important în balet este acela pentru accesarea grupei de performanță, iar Anastasia a simțit că a ajuns la același nivel cu restul fetelor atunci când a dat proba pentru a se califica în această grupă. Școala unde ea se pregătește în prezent este “Monique’s Ballet Studio” din Târgu Mureş, locul unde Anastasia a descoperit dragostea pentru artă, unde este prezentă în fiecare zi, de luni până vineri, pentru cele 2 ore de antrenament. Ca la orice școală de balet, există o ierarhizare a performanțelor, iar profesoara a avut ideea de a le comunica elevelor nivelul de pregătire afișând săptămânal o piramidă în care îți poți evalua rezultatele în funcție de poziția la care te afli: de la bază (evoluții de îmbunătățit), la vârf (cea mai mare evoluţie din acea săptămână). Cu un amestec de recunoștință și smerenie în voce, Anastasia mărturisește: "cam tot timpul sunt în vârful piramidei". A reușit să aibă rolul de solistă chiar de la primul ei spectacol oficial, unde a fost Clara, din Spărgătorul de nuci. Anastasia este îndrăgostită de personajele liniștite, pentru că au rolul și dansuri foarte lente, unde e mult de lucrat, întrucât la un dans lent trebuie să ai foarte mult echilibru.

Balerina nu se consideră însă în competiție cu nimeni, iar modelele sale nu sunt numai colegele de la școala din Târgu Mureș, ci și artistele de pe plan internațional. Preferata ei este Maria Khoreva (Vaganova Ballet Academy, Sankt Petersburg, Rusia), față de care simte o admirație specială. "Are vârfuri superbe, genunchi superbi. Îmi plac hiper extensiile. Și îmi place foarte mult să mă uit la genunchii balerinelor. Iar Maria e înălțată, are eleganță. Consider că va ajunge prim balerină în curând", ne spune, admirativ, tânăra.

Diferența inițială de pregătire dintre ea și colege, precum și contrastul legat de faptul că acum Anastasia este cea mai bună balerină a școlii Monique’s Ballet Studio, ne-au determinat să aflăm ce se află în spatele acestui parcurs reușit. Am aflat astfel că nu este vorba neapărat doar de o înclinație nativă pentru această artă, cât mai ales o combinație de doi factori principali: faptul că este un autodidact și faptul că include baletul în fiecare moment de viață. Anastasiei îi place să descopere lucruri noi singură și caută multe exerciții, se uită ore în șir la spectacole întregi de balet, citește articole de specialitate. Cele 10 ore de antrenament săptămânal sunt doar o mică parte din etapa reală de pregătire, pentru că, de fapt, Anastasia dansează continuu: exersează chiar și când își face temele, întinzându-și vârfurile pe sub birou, stă înălțată când merge prin casă sau face piruete când se spală pe dinți. Se antrenează, practic, foarte mult și acasă, acesta fiind unul dintre factorii care a determinat considerabila ei evoluție: pune baletul în fiecare lucru pe care îl face, practic neavând doar 2 ore de antrenament zilnic, ci lăsând baletul să fie o stare în care se regăsește permanent. Știe că ar trebui să pună școala pe primul loc, însă baletul este prea important în sufletul său și are mereu întâietate.

Tot ce gândește Anastasia legat de viitorul ei are legătură cu baletul, viitor pe care l-a planificat deja în cele mai mici detalii, deși abia a terminat clasa a VII-a. În varianta ideală, ar dori să își obțină atestatul de balet la Octavian Stroia, un liceu cu profil artistic, din Cluj, sau chiar la Academia de balet din Viena, deși este conștientă că părinții nu vor putea accepta prea ușor ideea ca ea să fie atât de departe de casă. Însă viziunea Anastasiei legată de locul ei în balet este clară: "vreau sa ajung printre cele mai bune balerine din lume și să devin cea mai buna balerina din istorie." Mai departe, tânăra întrevede parcursul său de peste 25-30 de ani, cu un realism remarcabil, dar și cu un plan mare: "cariera mea în balet se va termina destul de repede (la 40 de ani nu mai poți face balet ca la 16), iar de acolo îmi doresc să devin profesoară la una dintre cele mai mari școli din lume (Vaganova Ballet Academy) sau să am propria mea Academie de balet, aici, la noi in țară."  

Evoluția rapidă a unei abilități te aduce în punctul de a face progrese din ce în ce mai greu, pentru că atunci când devii deja foarte bun, dezvoltarea se face tot mai lent. Acestea sunt și momentele în care pasiunea îți este testată cel mai mult, iar Anastasia povestește că lupta cu senzația că nu mai progresezi este și punctul în care îți apare gândul de a renunța: "am avut multe zile proaste, în care simțeam că nu fac nimic bine; nu sunt obișnuită să îmi spună cineva că nu fac ceva bine, mai ales pe un ton dur și acestea sunt momentele în care apare senzația de renunțare, dar iubesc prea mult baletul ca să renunț la el."

Nici nu ar avea cum să renunțe la această iubire care i-a oferit atât de multe lucruri: senzația de a fi pe scenă, de a fi apreciată, emoțiile dinainte de a urca pe scenă, când știe că are nevoie să se simtă bine pentru a putea să dea totul publicului. E o senzatie frumoasă când vede că a plăcut publicului, dar mai ales când simte că a facut tot ce a putut într-un spectacol. Publicul cel mai călduros pentru Anastasia este publicul de la spectacolele de sfârșit de an, în care de obicei se găsește și familia.

Îndrăgostită de rolul ei preferat, Alice, din spectacolul "Alice în țara minunilor", Anastasia visează ca în curând să poată avea rolul de solistă şi în spectacolele Giselle și Don Quijote.

Cu planuri legate de balet, atât în plan apropiat, cât și pe termen lung, Anastasia vede în pasiunea căreia îi oferă tot timpul și energia sa, un stil de viață, o artă ce a devenit parte din propria persoană.

 

DISTINCȚII OBȚINUTE

“Viena Dance Open 2018”, şapte premii pentru cele şapte reprezentaţii printre care şi premiile I şi II

“Sibiu Dance Competition 2018”,  bursă de studii de 5 zile în Italia pentru anul 2019 (primită de la Maestra Maria Postelnicu)

“Young Stars Ballet Competition” în 1-4 februarie 2019 la Bucureşti, evaluare de către numeroşi maeştri ai baletului, printre care dl. Oliver Matz- Academia de dans Zurich, Elek Zsolt-Opera de stat Viena, Taina Moralez- English national Ballet School si Omar Taiebi- Scoala nţională superioară de dans Merseille

“Transilvania Dance Competition” în 22-24 februarie 2019 la Târgu Mureş, 5 premii I, două premii II şi 3 premii speciale: burse de studiu în străinătate din partea juriului format din maeştri ai baletului d-nii George şi Maria Postelnicu, precum şi Paolo Londi şi Tatiana Solomianko.

“Dance Campus & Contest, San Francesco di Paola”  în 12-16 iulie 2019, un premiu II, un premiu special şi gratuitate la “Black Sea Dance Stars” în 13-14 iunie 2020 la Constanţa.

 

PLANURI DE CONCURSURI ȘI PREGĂTIRE

“Sibiu Dance Competition” în 25-27 octombrie 2019 (700 euro)

“Young Stars Ballet Competition” în 13-15 martie 2020 (700 euro)

Worshopuri pentru perfecţionarea tehnicii (300 euro/workshop)

 

BUGETUL NECESAR PERFORMANȚEI

Costume: 250 lei/lună

Școala de balet: 200 lei/lună

Workshop-uri: 250 lei/lună (includ costul cu deplasarea, cazarea, mesele și cursurile de balet)

Concursuri: 400 lei/lună (includ costul cu deplasarea, cazarea, mesele și participarea la concurs)

TOTAL: 1.100 lei/lună (acesta este totalul împărțit pe luni, care cuprinde costurile minime cu costumele, școala de balet,  2 workshop-uri /an și 2 concursuri/an)

 

DESPRE ELEVA ANASTASIA BODAN

Anastasia a încheiat toți anii de școală cu media 10. Este olimpică naţională la chimie şi are mai multe premii câştigate la faza judeţeană a olimpiadelor de matematică, română şi religie, precum şi menţiune la faza naţională a concursului de engleză Mirunette.

Vrei să fii fundraiser?
Vreau să susțin proiectul